Missade du Nordic.js 2017? Läs sammanfattningen från Cygni Väst!

Över 800 JavaScript-entusiaster samlades i Stockholm under Nordic.js 8-9 september för att lyssna på, inspireras och mingla med jämlikar. Självklart var Cygni på plats med tolv vassa konsulter. På agendan fanns teknikjättar som Netflix, Google och Microsoft som talade om det senaste inom webbutveckling. Berörda ämnen var bland annat JavaScript, CSS, Node.js och Progressive Web Apps.

nordicjs-cygni-1

Konferensen inleddes av Sacha Greif, en entusiast som årligen genomför undersökningen The State of JavaScript. I ett föränderligt ekosystem som JavaScript är det en utmaning för utvecklare att veta vilka tekniker man bör förkovra sig i och vilka beslut som ska tas i projekten. Under 2017 samlades data in från över 20 000 utvecklare från världens alla hörn. Då så pass många utvecklares inblick och erfarenheter samlats är undersökningen enormt uppskattad. Bland ramverk är det tydligt att React dominerar, både med avseende till hur många det är som använt React och hur nöjda de är med React och dess kringliggande teknik. Ett annat populärt ramverk är Angular 2 som används frekvent, men det framgår även från undersökningen att många överger det för att istället gå över till React. Sett till framtiden verkar det som att ramverket VueJS är på uppsving. Detta är bara ett axplock av det som lyftes upp och vi cygnianer rekommenderar alla utvecklare att ta del av resultatet, samt delta i nästa års undersökning.

Ett genomgående tema som återkom bland årets föreläsningar var frågan om ett internet för alla. Léonie Watson från W3C Advisory Board föreläste till exempel om hur man skriver bra webbapplikationer för skärmläsare som används av synskadade för att navigera på internet. Tyvärr försvårar modern webbutveckling ofta för just skärmläsare i sin jakt att ständigt förbättra sig genom webbkomponenter och DOM-element som används till annat än det är tänkt. Det går att läsa mer om hennes arbete med tillgänglighet på webben på hennes blogg.

På samma tema talade sociolingvisten Harriet Lawrence om hur man skapar ett inkluderande community för webbutvecklare. Hon delade med sig av konkreta råd om hur man för sig på internetforum, hur man skriver bra README-filer och hur man kommenterar pull-requests.

Ben Schwarz hade en mer teknisk vinkel på sitt föredrag om ett inkluderande internet. Det handlade om hur moderna hemsidor ofta utvecklas för folk med dyr hårdvara och snabb uppkoppling, medan större delen av de 47% av världens befolkning som har tillgång till internet inte alls har sådan utrustning. Han visade bland annat hur man i Googles developer tools kan simulera internethastighet och prestanda till något som liknar ett genomsnitt – 5 mbps på en Moto G – och se hur lång tid det man utvecklar faktiskt tar för de flesta människor att ladda.

Utöver föreläsningarna arrangerades roliga kringaktiviteter och det märktes att arrangörerna ville skapa en festivalkänsla. Foodtrucks och popcornstånd samt aktiviteter som Techno Ping Pong och “Dinner with 5 strangers” var bara några av sakerna som bidrog till känslan. Det fanns även möjlighet att skaffa en nördig spontantatuering för den riktigt vågade.

cygni-nordic.js.instagram

Från konferensen tar vi med oss många nya insikter och en inblick i det senaste inom JavaScript. Vi fick ut mycket av dessa dagar och rekommenderar att du som JavaScript-entusiast åker dit nästa år – kanske tillsammans med oss?

Artikeln är skriven av:

  • Markus Andersson Norén
  • Josefina Andreasson
  • Semone Kallin Thander
  • Fanny Petersson Sällberg
  • Talat Cetinkaya
  • Alexander Claesson
  • Filip Carlén