Förra veckan var det dags för Robot-SM 2024 i Göteborg, och som de techfantaster vi är var Cygni självklart med och sponsrade evenemanget. Representant för dagen var Karl Strålman, embeddedkonsult på Cygni. Såhär beskriver han dagen:

Robot-SM enligt Karl Strålman

Robot-SM är en tävling och ett evenemang som är öppet för alla som är intresserade av framtidens teknik där robotintresserade kan träffas, utbyta idéer och jämföra sina robotar mot varandra. Evenemanget har anordnats av Chalmers Robotförening i Göteborg på varje vår sedan 2006, men det var dock hela fem år sedan det hölls sist på grund av pandemin. Därför var det hög tid nu för ett nytt event!

Cygni är en av huvudsponsorerna i år, vilket kändes extra kul för att kickstarta engagemanget. Och det känns verkligen som att Robot-SM nu har potential att bli större än någonsin.

Själv deltog jag i år med tre olika hattar på mig: funktionär, domare och deltagare. Det var min första gång som jag deltog på evenemanget, så jag visste inte riktigt vad jag kunde vänta mig. Men jag fick en schysst röd funktionärströja och fick träffa många nya personer med samma intresse för robokteknik, vilket var väldigt kul.

Robot-SM är även del av vetenskapsfestivalen i Göteborg https://www.vetenskapsfestivalen.se/

IMG_2416.JPG
Foto: Chalmers Robotförening

Grenarna i år:

• Linjeföljare: följa linje, snabbast robot vinner
• Sumo Bot: den robot som står kvar på planen vinner
• Robot Combat : den robot som överlever vinner
• Folkrace: snabbaste robot vinner

IMG_1906.JPG
Foto: Chalmers Robotförening

Jag fick hjälpa till att bära och sätta banor inför tävlingarna, och under tävlingarnas gång fick jag vara domare. Som deltagare gick det väl mindre bra, jag var ju främst där för skojs skull och för att testa CRF:s sumo-kit som jag hjälpt till med att ta fram tidigare år.

Jag minns när jag var liten och satt fastklistrad framför TV:en för att se dyra robotar ta isär varandra med stora vapen, så därför var Robot Combat hands-down den häftigaste tävlingsgrenen!

Jag tycker verkligen att CRF-styrelsen och årets volontärer har gjort ett jättebra jobb att kickstarta Robot-SM och nu ser jag fram emot kommande evenemang!

Läs gärna mer info om Robot-SM här: https://www.robotsm.se/home/

Skapa kontakt med mig på Linkedin!

IMG_1772.JPG
Foto: Chalmers Robotförening