Om du är nyfiken över hur det är att vara talang hos oss – look no further! Cygnis talang Fredrik Söderberg delar med sig av sin första tid på Cygni

Jag började på Cygni hösten 2019, första jobbet direkt efter civilingenjörsstudierna på Uppsala universitet. Det var en stor omställning i livet att gå från studier till att jobba heltid igen och min första vecka på Cygni blev minst sagt fartfylld. Utöver introduktionsdagar och massa nya trevliga människor ägde även CTS 2019 (Cygni Tech Summit) rum sista introduktionsdagen. Cygni Tech Summit är Cygnis tekniska konferens där vi samlas och lyssnar på en massa intressanta föredrag. Det var även under konferensen som jag fick reda på att jag kommande måndag skulle ut på mitt första uppdrag. Jag kände till uppdraget sedan tidigare och tyckte att det lät väldigt intressant. Det var med andra ord inte en lugn vecka.

Jim Carrey meme – Oh boy

Uppdraget handlade om att för en kund inom VVS-branschen bygga en helhetslösning av deras administrativa verktyg. Vi var åtta i teamet inklusive mig själv. Två UX-designers och resten utvecklare. Projektet hade pågått i mindre än ett år när jag kom in i det men var redan en stor kodbas.

De teknologier vi använde bestod av en frontend baserad på Vue.js och backend i Node.js skrivet primärt i TypeScript. AWS användes som driftsmiljö, Bitbucket för versionshantering och CI/CD. Med detta sagt så kände jag till det mesta men hade hittills endast byggt i JavaScript och Node.js.

Jag hade en brant inlärningskurva men jag fick fantastiskt stöd från de andra cygnianerna i teamet som boostade mig från dag ett. Deras engagemang och glöd för projektet smittade oundvikligt av sig och gjorde att jag verkligen ville lära mig allt om systemet vi byggde samt göra ett så bra jobb som möjligt.

Meme – Batman och Superman

Systemet baserades på event sourcing vilket bara det var hur häftigt som helst. Konceptet kände jag till sedan tidigare, men hade aldrig stött på det i något projekt, vilket bidrog till en ögonöppnare för hur kraftfullt det verkligen är. Hela projektet var greenfield vilket möjliggjorde, utöver event sourcing, många roliga och intressanta diskussioner över hur vi skulle lösa problemen vi ställdes inför. I teamet fanns två seniora cygnianer som agerade både sanity-check samt bidrog till att forma lösningar som vi tyckte skulle vara häftiga och bra.

Jag hade en brant inlärningskurva men jag fick fantastiskt stöd från de andra cygnianerna i teamet som boostade mig från dag ett.

Teamet bestod till större delen av andra cygnianer och vi hade stort spelrum att forma inte bara hur systemet byggdes upp utan även hur vi skulle arbeta. Arbetet var agilt och vi utvärderade hela tiden arbetssättet för att hitta den väg som passade just oss. Detta i sig är inte något nytt arbetssätt i jämförelse med projekt under universitetstiden, skillnaden här var möjligheten att kunna se tillbaka en längre tid och reflektera över ett större spann.

Att komma direkt från universitetet till ett projekt som detta var en härlig rivstart som verkligen drev viljan och lusten att konstant lära sig nya och spännande saker. Att få den möjligheten med ett så otroligt härligt team var verkligen grädden på moset.

Meme – This has got to be perfection