Jag har de bästa kollegorna! Gänget på Cygni Östersund är en samling omtänksamma, kompetenta, roliga och mysiga personer.

Jag skrattar högt varje dag, och tycker jag har världens bästa jobb som får jobba med dessa stjärnor: Pär, Torbjörn, Matti, Thomas, Henrik, Ivar, Gustav, Kalle, Christian, Victor, Lars och Christina!

Cygni Östersund efter en vandring upp på Renfjället i Åre

Men, män! Listan på mina kollegor skulle kunna vara tagen ur vilken skolklass från åttiotalet som helst, men bara den ena halvan (förutom min namne Christina då). Var är den andra halvan? Var är Annorna, Hannorna och Johannorna? Fatima? Ann-Charlotte? Martha? Gunhild? Vad är anledningen till den förkrossande underrepresentationen av kvinnor inom systemutveckling? För det är inte bara på Cygni Östersund könsfördelningen ser ut såhär, utan det är genomgående i hela systemutvecklingsbranschen.

Mig veterligen så finns det inga genetiska belägg för att det ska vara så snedvridet, och det finns ju forskning på ämnet. T ex tittade forskare (Janet S Hyde et al) på matematisk förmåga, som verkar ha hyfsat hög korrelation med programmeringsförmåga, hos män och kvinnor. De fann inga olikheter som skulle kunna förklara underrepresentationen av kvinnor inom programmering, män och kvinnor var helt enkelt lika bra på matte. Däremot var den självskattade förmågan en annan femma.

Kvinnor ansåg sig generellt vara sämre på matte än vad de var, och män ansåg sig vara bättre.

Jag tror att det kan vara en del av problemet. Om kvinnor underskattar sin matematiska och/eller programmatiska förmåga kommer de såklart heller inte söka systemvetenskapliga utbildningar eller välja en yrkesbana inom systemutveckling.

Jag frågade mina anställda vad som var bäst med att jobba med systemutveckling. Svaren var:

  • Kreativt och innovativt
  • Utvecklande, lär sig ständigt nya saker
  • Problemlösning, intellektuellt utmanande
  • Teamarbete
  • Få bygga saker som förbättrar/förenklar för människor, få jobba för och med människor

Om man lägger till att det är ett relativt välbetalt yrke ser jag inte hur man skulle kunna vilja jobba med något annat över huvud taget! Skämt åsido, man gillar olika saker, men det som däremot är en verklig gåta för mig är varför fler män än kvinnor väljer att jobba med systemutveckling.

Kan det ligga något i fördomen jag fortfarande möter kring vad det innebär att vara systemutvecklare? Att många tror att det är en folkskygg, nördig kille, som sitter i en källare och knappar på sin dator dagarna i ända? Inget fel på att vara det såklart, men det kanske inte är så många tjejer som identifierar sig med den stereotypen? En modern systemutvecklare måste gilla folk, vara kreativ och inkännande. En agil problemlösare med sociala skills.

Strip från Based on a true programmerBased on a true programmer

Kan vi inte bara bestämma att vi (och inte bara kvinnor, tack!) hjälps åt att vända detta? Du kan göra en (1!) insats för att boosta en tjejs intresse för programmering. Exempel: Var mentor för en kvinnlig teknikstudent, programmera Scratch med din dotter, sponsra en tjejteknikförening, peppa din tjejkompis att söka en utbildning inom systemutveckling, kolla över ditt företags rekryteringsprocess så den främjar jämställdhet, fundera över om er företagskultur är välkomnande mot alla osv.

Vi kommer alla gagnas av en mer jämställd systemutvecklings­bransch. Frågor på det?