Den 28 juni 2025 träder lagen om tillgänglighet i kraft för konsumenttjänster som e-handlare och banker – med andra ord, det är snart dags! Nu är rätt tid att börja se över om din webbplats uppfyller de tillgänglighetskrav som kommer att gälla för att ligga steget före.
Syftet med lagen är att bidra till att bygga ett så jämställt och inkluderande samhälle som möjligt. Detta är en del av ett EU-initiativ för att säkerställa ett tillgängligt samhälle för alla människor.
Konsumenttjänster som omfattas av lagen:
- Elektronisk kommunikation
- Bank- och betaltjänster
- E-handelstjänster
- Persontransporttjänster
- E-böcker
- Audiovisuell media (tv)
Källa: EU:s tillgänglighetsperspektiv *
Att bygga tillgängliga digitala tjänster innebär mycket mer än att enbart uppfylla lagkrav. Det ger en rad andra fördelar, såsom att nå en bredare målgrupp, eller att förbättra användarupplevelsen för alla, samt att du stärker ditt varumärke genom att visa ett aktivt engagemang för inkludering och hållbarhet. Vi på Cygni tar tillgänglighet på stort allvar, och vill dela med oss av några positiva aspekter med att göra sin webbplats tillgänglig för alla.
Cirka en tredjedel av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning
Det är troligtvis fler än du tror som har någon form av funktionsnedsättning. Det finns ingen exakt statistik över hur många personer som lever med en funktionsnedsättning eftersom det, med all rätt, inte är tillåtet att föra register över specifika funktionsvarianter och individer som har dem. Dock uppskattas det att cirka en tredjedel av befolkningen i Sverige har någon form av funktionsnedsättning.
Källa: https://www.mfd.se/uppfoljning-och-statistik/statistik-om-personer-med-funktionsnedsattning/
Om din e-handel är otillgänglig riskerar du alltså att utestänga upp till en tredjedel av befolkningen – det är en tredjedel av potentiella kunder. Människor med funktionsnedsättning vill, precis som alla andra, vara en aktiv del av samhället och kunna hantera sina vardagsbehov självständigt. Genom att göra sin webbplats tillgänglig öppnar man upp för fler kunder och användare än tidigare, vilket inte bara bidrar till ett mer inkluderande samhälle, utan även ökar möjligheterna att nå en bredare kundbas.
Inkluderande företag har bättre rykten
Med en tillgänglighetsanpassad webbplats visar du och ditt företag att inkludering är en prioritet för er. Tillgänglighet omfattar såklart många aspekter, men en av de viktigaste är att säkerställa att människor kan använda era tjänster utan problem. Det är inte bara personer med funktionsnedsättningar som uppskattar sådana företag – många andra värderar också att ett företag visar omsorg om människor, vilket bidrar till ett gott rykte.
Att bygga en tillgänglig webbplats är helt enkelt en win-win.
Om Universal Design
Att arbeta utifrån Universal Design-principerna är ett bra steg till att bygga en inkluderande och tillgänglig tjänst. Universal Design är principer som kan användas oavsett om man designar och bygger digitala eller fysiska miljöer. Här är tanken att man ska designa tjänster och produkter på ett vis där alla kan använda dem med minimal förkunskap och ansträngning.
Det finns 7 principer i Universal Design:
- Rättvis användning
- Flexibilitet vid användning
- Enkel och intuitiv användning
- Märkbar information
- Tolerans för fel
- Låg fysisk ansträngning’
- Storlek och utrymme för närmande och användning
Källa: Läs mer om de 7 principerna för Universal Design
Dessa principer går jättebra ihop med WCAGs fyra principer om hur man ska bygga webbplatser:
- Märkbar
- Manövrerbar
- Begriplig
- Robust
Källa: Vad är WCAG?
Ett exempel på Universal Design i verkligheten är nedsänkningar i trottoarkanter, som ursprungligen är skapade för att personer i rullstol ska kunna ta sig upp och ner smidigt. Men den designdetaljen underlättar också för andra, som föräldrar med barnvagn, personer som drar resväskor eller leder cyklar, och människor med tillfälliga skador som slipper göra stora kliv. På så sätt gynnar designen fler än bara den primära målgruppen. Samma princip gäller för tillgängliga webbplatser. När användare kan förstora text, ändra kontraster och färger, eller navigera via tangentbord, kan de anpassa sitt sätt att använda webbplatsen beroende på dagsform, tillfälliga behov eller personliga preferenser.
Snart är det lag!
Det finns många positiva aspekter och vinster med att arbeta med en tillgänglighetsanpassad webbplats, men den 28 juni 2025 kommer det också att bli lag – och kosta dig dyrt om du inte följer den. Genom att påbörja arbetet redan nu kan du förebygga onödiga kostnader och samtidigt få en riktigt bra webb som kan användas av alla människor – långsiktigt.
*Vi på Cygni är faktiskt experter på tillgänglighet, och hjälper dig gärna med ditt tillgänglighetsprojekt. Kontakta oss på [email protected] om du vill samarbeta! *