Hur vill du bli bemött i en rekryteringssituation? För oss på Cygni är det självklart att transparens, respekt, ödmjukhet och ärlighet står högst på agendan!

Rekrytering är svårt, riktigt riktigt svårt. Det är mycket som ska klaffa för att det ska vara en perfekt matchning mellan jobbsökare och arbetsgivare. På Cygni har vi alltid valt att vara selektiva när vi rekryterar. Vi vill bara växa när vi träffar en person som vi är helt säkra på. Vår filosofi är att Cygni har råd att tacka nej till en potentiell stjärna men vi har inte råd att anställa en person som inte möter våra kompetenskrav eller som har fel attityd eller värderingar.

Men, det här gäller ju åt bägge hållen – vi vill ju också att de vi intervjuar ska vara selektiva med vilken arbetsgivare de väljer.

När vi rekryterar försöker vi alltid ge en så ärlig bild av företaget som möjligt till jobbsökaren, vi visar alltid upp samma företag utåt som inåt. Istället för att bara ställa kniviga tekniska frågor så försöker vi också få igång en dialog för att se om vi passar ihop, anställningsintervjun är ju till för bägge parter. Om vi exempelvis skulle översälja eller sätta felaktiga förväntningar skulle det såklart inte landa så bra när den anställde väl börjar, och då skulle det i sin tur kanske leda till att den anställde slutar vilket vi på Cygni ser som en fullständig katastrof.

Men, nu jobbar vi ju inte så, istället är vi som sagt väldigt ärliga och transparenta. Dessutom tar vi fint hand om vår personal i form av bra förmånspaket, grym kompetensutveckling, roliga uppdrag och ett genomtänkt chefsskap.

Personalomsättningen på Cygni är i snitt 2% per år vilket får anses som oerhört lågt för den här typen av kunskapsintensiv verksamhet.

Selektiv

Så, hur jobbar vi då med rekrytering? Vi brukar dela in vår rekryteringsprocess i några olika obligatoriska steg som alla jobbsökare får gå igenom men sen kan vi även vara flexibla och anpassa processen för varje individ om det krävs.

Först får du som söker jobb träffa någon av våra konsultchefer. Det här mötet handlar om att lära känna varandra och att undersöka om vi matchar varandras förväntningar. Det som många jobbsökare som förvånas över är hur skön, varm och välkomnande stämning det är på Cygnikontoret. Vi har alltid strävat efter att ha en öppen atmosfär, det är en del av vår kultur att sprida energi och glädje och naturligtvis också se hur jobbsökaren interagerar med alla våra kollegor som sitter på kontoret.

Amanda Sjöström, en av våra stjärnor (som i skrivande stund ännu inte börjat på Cygni) beskriver det så här:

"Jag träffade Cygni under ett studentmingel på kontoret och slogs direkt av den härliga stämningen och kulturen, min förälskelse med Cygni startade där och utvecklades för varje möte!"

Om allt känns bra efter den första intervjun brukar vi gå vidare med en hemuppgift. Beroende på vilken roll det gäller så är såklart uppgiften anpassad efter detta men det som är gemensamt för alla våra hemuppgifter är att de ska vara givande för dem som faktiskt utför den. Man ska känna att man lärt sig något efter att ha jobbat igenom det hela. Därför brukar vi också diskutera med de som söker jobb väldigt noga hur de vill genomföra själva uppgiften, exempelvis kan man ju välja att använda teknologier som redan finns på CV:t men det går också bra att vara modig och testa något nytt.

Hemuppgift

Hemuppgiften ligger till grund för nästa del i processen, den tekniska intervjun. Här borrar någon eller några av våra konsulter vidare i resultatet av hemuppgiften och vi testar alla möjliga aspekter av teknik, UX, design osv. Detta brukar vara en mycket behaglig intervju, många öppna och trevliga diskussioner kring teknik. Det som är det fina med detta är att jobbsökaren får möjlighet att träffa sina framtida kollegor och borra djupare i hur det är att faktiskt jobba på Cygni. Och tvärtom såklart. Alla Cygnianer som deltar i rekryteringsprocessen har vetorätt, detta är oerhört starkt för då vet vi med säkerhet att den som söker jobb fått accept från konsulterna – både tekniskt och socialt.

En av våra konsulter uttryckte det så här:

"När jag klarat tekniktesterna, börjat min anställning och kom på första konsultmötet kändes det som att jag hade vunnit Jackpot, det var precis allt som jag hade hoppats på!"

Detta tycker jag visar på hur viktigt det är att sätta förväntningarna rätt. Det SKA kännas som att du vunnit Jackpot när du väl får jobbet på Sveriges Bästa Arbetsplats.

Vi brukar avsluta med en intervju där fokus ligger mer kring framtid, arbetsuppgifter, potentiella kunder och såklart om ett bra anställningserbjudande. Detta brukar vara den enkla biten eftersom vi har ett mycket stabilt och attraktivt förmånspaket, extremt stort fokus på kompetensutveckling och kunder som konsulterna själva valt att Cygnis sälj ska bearbeta.

Här finns ytterligare möjlighet för dig som söker jobb att kunna ställa frågor till konsultchefer och konsulter, om något är oklart så ska det såklart benas ut. Jag brukar uppmuntra kandidaterna till att snacka med andra Cygnianer eller med kontakter som känner någon på Cygni för att få en så komplett bild av vårt företag som möjligt. Återigen, ärlighet och transparens.

På Cygni har vi valt att dela in oss i små konsultgrupper så att cheferna verkligen har tid att vara riktigt bra chefer och för att konsulterna snabbt ska komma in i gemenskapen.

Något annat som jag tror är ganska unikt i branschen är att konsulterna själva får välja sin chef, detta är behovsstyrt så om du exempelvis behöver mycket teknisk coachning kan du välja en teknisk chef, trivs du bäst i en mindre grupp hamnar du där och så vidare. Om det visar sig att ditt chefsval gått fel, att du som anställd hellre skulle vara i en annan konsultgrupp, ja då är det bara att byta grupp. För oss är detta naturligt, det är inga konstigheter att byta grupp och det medför också att du som Cygnikonsult alltid har en chef som du trivs med!

Happy and sad

I många fall så tackar vi dock nej till kandidater, om vi bedömer att vi inte är en bra matchning för kandidaten är det helt enkelt ingen mening att gå vidare. Då brukar vi alltid försöka ge en tydlig och väl genomtänkt motivering till varför vi väljer att inte gå vidare. Vi tar mycket allvarligt på detta och bemöter alltid våra jobbsökare med största respekt, precis som vi behandlar vår personal och våra kunder.

Ett trevligt exempel på det är när vi träffade en duktig systemutvecklare för några år sedan som vi valde att inte gå vidare med. Vi fick så bra kontakt trots detta att hen faktiskt rekommenderade några av sina kompisar att söka till oss istället. Transparens, respekt, ödmjukhet och ärlighet. Det kommer man ganska långt med.

Nu har ni förhoppningsvis fått större inblick i hur vi jobbar med rekrytering på Cygni och hur vi skulle bemöta dig om du väljer att söka jobb hos oss. Om du vill veta mer är det bara att mejla eller ringa!