Nu är det bara några dagar kvar till CTS och vi har även checkat in med några kollegor på Cygni Väst för att se hur de ligger till inför CTS. Emil Lundgren och Josefina Andreasson kommer hålla i en workshop om tillgänglighet. Så vi har passat på och fråga lite om ämnet och vad vi kan förvänta oss helt enkelt. Josefina har jobbat hos oss i fem år, både som UX-designer och frontendutvecklare. Det är heller inte första gången hon är med på CTS, det är tredje året i rad som hon ska tala om tillgänglighet. Emil har jobbat med oss i snart tre år. Han är frontend och fullstack utvecklare men har även gjort lite designarbete. När han inte jobbar cruisar han runt på sin skateboard eller spenderar tid på golfbanan.

Emil Lundgren och Josefina Andreasson

Hej Emil och Josefina! Vad skulle ni säga är det bästa med att jobba på Cygni i Göteborg?

Emil: Det bästa för mig med att jobba på Cygni i Göteborg är (förutom staden då) helt klart folket! Har jobbat här i snart tre år och med tiden har man lyckats vara med om mycket roligt tillsammans. Engagemanget är högt och det finns alltid någon rolig aktivitet att vara med på.

Josefina: Jag säger som Emil, det bästa med att jobba på Cygni, oavsett kontor, är folket. Vi har grymt bra gemenskap, alla kollegor är hjälpsamma och trevliga, och chefernas fokus är att jag ska ha det så bra som möjligt på mitt jobb. Sedan tror jag att Göteborg vinner i mysfaktor på kontoret.

Kul att höra! Ni ska hålla i en workshop om tillgänglighet. Vill ni berätta lite mer om det? Har ni något exempel från era nuvarande uppdrag som ni skulle vilja dela med er av.

Emil: Precis, en workshop i tillgänglighet blir det! Det kommer fler och fler krav på hemsidor ur tillgänglighetsaspekter så enligt oss ligger det helt rätt i tiden. På mitt nuvarande uppdrag finns det helt klart förbättringspotential på området. Vi har en designer som sköter mycket och ser till att t.ex. kontraster och sånt blir bra men mycket lämnas till oss utvecklare med. Vår produkt är t.ex tänkt att användas desktop men testas sällan på olika skärmstorlekar eller med olika textstorlekar!

Josefina: På mitt nuvarande uppdrag har produkterna hittills inte haft några tillgänglighetskrav på sig så det har inte prioriterats, men sedan jag kom in har vi sakta men säkert fixat saker som kontrast, responsivitet, textalternativ och tangentbord navigation. Och nu expanderar vi till andra affärsområden som har högre krav på sig så då lönar det sig att vara förberedd.

Vad skulle ni säga är det vanligaste felet på hemsidor med tillgänglighet? Har ni något exempel?

Emil: Tror helt klart att många av de vanligaste felen handlar om kontrast, möjlighet för navigation med tangentbord och att man har samma beskrivningstext för olika resurser - eller att man helt saknar beskrivning.

Det är också relativt vanligt att man inte tillåter användaren att ändra textstorleken och att man använder fel s.k. element vilket gör det svårt för en användare med skärmläsare att navigera på sidan. Det är väldigt lätt att som utvecklare förbise sådana saker, men de är också (oftast) ganska lätta att fixa.

Har ni något tips till dem som ska delta på eran workshop på CTS?

Josefina: Kom med ett gott humör och en kaffe eller något annat gott att dricka. Se till att hålla energin uppe: workshopen är två timmar och vi hoppas att ni kommer att få ut mycket av den!

Bra råd! Vi ser fram emot att få delta på fredag.