Poster taggade med ‘microsoft’

På Cygni använder vi Google Apps för en stor del av all kommunikation: e-post, kalendrar, wiki, kontakter o.s.v. vilket fungerar grymt. Kalenderbiten är en viktig del och personligen har jag ett tiotal olika kalendrar – egna som andras, privata som arbetsrelaterade – kopplade till mitt konto. I kombination med detta kör jag iPhone, både privat och på jobbet, och ser det som en nödvändighet att kunna nå och editera mina kalendrar från den enheten.

Det finns redan mängder med tutorials över hur man sätter upp Google-konton på sin iPhone men jag har upplevt det aningen problematiskt att synka multipla Google-kalendrar och tänker mig att detta inlägg får fungera som en steg för steg-guide över hur jag fick till synkningen. Jag har en iPhone 3GS med iOS 5 och använder mig av Google Sync för synkronisering.

Har du inte redan satt upp ett Google-konto på din iPhone följer du dessa steg:

 1. Under inställningsmenyn på din iPhone väljer du E-post, kontakter, kalendrar
 2. Lägg till konto
 3. Välj att skapa ett Microsoft Exchange-konto (vilket är det protokoll Google Sync använder vid synkronisering till iPhone)

Add Microsoft Exchange account

 1. Under E-post fyller du i din fullständiga e-postadress
 2. Lämna domänfältet tomt
 3. Fyll i din fullständiga e-postadress under Användarnamn
 4. Skriv in lösenordet för ditt Google-konto
 5. Klicka på Nästa
 6. När fältet Server poppar upp fyller du i m.google.com
 7. Klicka på Nästa
 8. Välj vad du vill synka (denna guide kräver att du åtminstone väljer att synka kalendrar)

Account information

Setup av synkroniseringen är nu klar och beroende på vad du i steg 11 valde att synka kommer det nu att pushas ut information till din iPhone.

Med Google Sync kan du synka upp till 25 kalendrar på din iPhone vilket man enkelt ska kunna sätta upp genom att surfa in på http://m.google.com/sync och logga in på sitt konto. Här stötte jag dock på problem. Sidan talade om för mig att Google Sync tyvärr inte kunde stödja min enhet eftersom jag var tvungen att ha iOS 3 eller senare – något som jag uppenbarligen hade då jag precis uppdaterat till iOS 5.

Efter en tids undersökning kunde jag konstatera att detta var en bugg fler användare upplevt och en konsekvens av att Google Sync befinner sig i ett beta-stadie. Sajten kräver att sidan presenteras på engelska och det du behöver göra för att komma runt problemet är att byta språk från svenska till just engelska enligt nedan steg:

 1. Med din iPhone, surfa in på http://m.google.com/sync
 2. För att ändra språk klickar du på länken Byt språk (jag valde English (UK))
 3. Sidan laddas om och du har nu möjlighet att logga in. Gör detta genom att klicka på Sign in with your Google Account
 4. Du möts nu av de enheter du har satt upp ditt Google-konto på och genom att klicka dig in på de olika enheterna kan du välja exakt vilka kalendrar du vill synka

Sync devices

 1. Efter att ha valt vilka kalendrar du vill synka och klickat på Save är du klar

När du nu lägger till, editerar eller tar bort händelser i dina kalendrar kommer dessa speglas på alla enheter du synkat enligt ovan steg – detta gäller självfallet oberoende av om du gör förändringarna i kalendern på din iPhone eller i webbgränssnittet på din dator.

Devices synced

Idag lanseras äntligen affären som det ryktats om i ett år nu: Sun gör slutligen det mest uppenbara draget för att tjäna pengar på Java, och säljer alla rättigheter till hela plattformen till Microsoft för en hemlig summa pengar!

För Java-utvecklare kommer de tydligaste konsekvenserna att vara:

 • Den enda officiellt supportade plattformen för Java kommer att vara Windows.
 • Stora delar av befintliga Java-SDKet kommer att bli deprecated. De mest uppenbara är java.awt och javax.swing, vilka båda kommer att bytas ut mot Microsoft Java Foundation Classes (ett tunt skal runt Win32-APIet).
 • Tomcat utgår som referensimplementation för Servlet/JSP. Denna roll kommer istället att tas av Microsoft Internet Information Server 2006, som kommer att kunna användas ”nästan gratis” (1000-1500 kr) för utvecklare.

James Gosling, tidigare CTO på Sun, följer med i affären. Han kommer dock inte längre att arbeta med Java utan är istället utsedd som huvudansvarig för att få Microsofts uppsättning trådlösa möss att fungera bättre med MS Office.

Struts-gänget har tydligen skrivit om planerna för Struts framöver. Ett nytt underprojekt, ”Shale”, är öppnat, och befintliga Struts kallas numera ”Struts Classic”.

Kortfattat har jag fattat nyheten såhär:

 • Struts (Classic) går nu in i underhålls-läge. Inga stora förändringar är planerade och vidare arbete kommer bara att handla om felrättningar och liknande.
 • Som det verkar nu kommer Struts Classic därför aldrig att komma i en ”version 2.0″.
 • Shale är ett projekt med en helt ny kodbas, och med Java Server Faces som grund. Det är nog tänkt att det ska lösa samma typ av problem som Struts Classic, men med annat API och annat angreppssätt. (Det är förstås JSF-kopplingen som är den viktigaste aspekten här.)

Naturligtvis framkallar ett sådant här meddelande reaktioner, och i blogvärlden är det som vanligt inga problem att hitta negativa inlägg… (Exempelvis här.) Själv har jag väl ungefär de här tankarna i den här frågan:

 • Om Struts var ett kommersiellt projekt skulle det här aldrig hända! Tänk om Microsoft sa att ”Word är nu färdigt, och behöver inga fler funktioner. Vi kommer att fortsätta fixa alla buggar, men ni behöver inte köpa några fler uppgraderingar.” Yeah, right…
 • Det här är på något sätt ett fantastiskt tillfälle att bevisa att open source fungerar. Om Struts-projektet missbedömt behovet av en ny version av ”Struts Classic”, så kommer den att skapa sig själv. Struts användarskara är stor nog att underhålla och vidareutveckla produkten själva.
 • Själv tycker jag helt krasst att det är rätt beslut. Struts löser redan det problem som det designats för att lösa. Snarare har det flytit ut för mycket på sidorna och försöker lösa närliggande problem också, men det tycker jag är feltänkt. Bättre att lösa ett väldefinierat problem bra än att vara halvbra på lite av varje. Jag skulle inte ha något emot att använda ”Struts Classic” på ett problem där jag vet att det uppfyller kraven — även om det finns ett nyare projekt med ett annat angreppssätt. Och jag är inte orolig för att de projekt där jag redan använt Struts (”Classic”) ska plötsligt bli obsoleta och sluta fungera bara för att någon tycker att Struts är ”färdigt”.
 • Det roliga är att om det skulle visa sig att användarna av Struts verkligen skriker efter en ny version med någon nu okänd funktion, så kommer den att komma! Antingen som en open source-fork av Struts, eller (troligare) som ett kommersiellt tillägg. Det är ju just det som är det intressanta med open source: någon kan ta upp facklan om den tappas för tidigt.

Slutligen: med den lilla osäkerhet som finns nu med Struts (i alla fall på kort sikt) så känns det skönt att det finns gott om fullgoda alternativ, när man blir tvungen att välja. Jag tänker i första hand på Webwork och Spring, som är mina favoriter.

Apache-projektet, som drivs av The Apache Software Foundation, är helt klart mest kända för sin marknadsdominerande webbserver (67% av marknaden i januari 2004). De flesta som utvecklar i Java är också väl bekanta med Jakarta-projektet som fungerar som ett paraply över en mängd av Java-projekt under Apache.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom de flesta av Apaches Java-projekt. Syftet är att få fler att få upp ögonen på vilken hög med guldklimpar som rymmer sig där… Ja, rena guldgruvan, faktiskt!

Denna artikel är även publicerad i Datormagazin nr 11, 2003.

Läs mer >>

Inledning

Java Server Faces (JSF) är ett nytt ramverk för att bygga webbapplikationer. Genom att beskriva konverteringen av en enkel Strutsapplikation till JSF försöker denna artikel visa hur JSF kan användas för att implementera en MVC-baserad webbapplikation. Artikeln förutsätter generella kunskaper i design av webbapplikationer och Struts i synnerhet. Läs mer >>