Poster taggade med ‘jar’

Sida 1 av 512345

Ibland kan det vara skönt att inte uppfinna hjulet en gång till, att låta någon annan göra jobbet och ägna sin tid åt viktigare saker. Ibland kan det vara skönt att gå till plugins.jquery.com och inse att det du vill göra i jQuery redan är gjort och det, handen på hjärtat, många gånger bättre än vad du själv hade lyckats med. Att använda ett jQuery-plugin kan spara dig mycket tid och arbete då alla jQuery-funktioner du skulle behöva leta upp och använda redan är samlade och ihop-pusslade.

Utifrån ett webbprojekt signerat Cygni, listar jag i den här artikeln fem jQuery-plugins som vi valt att använda oss av.  Jag ger en introduktion till pluginet, beskriver lite kort hur det fungerar och ger sedan exempel på var och hur det används i det projekt vi här kan kalla SiteDoe.

Läs mer >>

När man börjar utveckla i Scala dröjer det inte länge innan man behöver ett byggverktyg. Maven kommer med fullt javastöd  men för att kompilera Scala behövs maven-scala-pluginen. Det  gör att man börjar undra om det finns ett byggverktyg med fullt inbyggt stöd för Scala och det gör det, Simple Build Tool, eller SBT. På code.google.com finns SBT att ladda ner och bra engelsk dokumentation för installation och handhavande.

SBT liknar Maven väldigt mycket; samma konvention för hur filerna ska organiseras, de flesta av Mavens kommandon har direkta motsvarigheter i SBT. Så istället för mvn compile skriver man sbt compile.

SBT kan använda Mavens repositories, till och med Mavens pom.xml för beroendehantering. Det gör att det är väldigt enkelt att testa SBT i ett befintligt Maven-projekt.

Så vilka fördelar har SBT framför Maven, förutom att kompilera både scala- och javakod utan plugin-konfiguration?
Läs mer >>

Ibland så hamnar man i situationer när man behöver ladda ner eller ladda upp stora filer, tex dokument eller bilder från/till en server via webbtjänster. I den här artikeln tänkte jag visa hur man kan göra detta om man använder sig utav JAX-WS och även hur man kan optimera det. Jag kommer använda följande verktyg; JDK 6, Maven 3.0 och JAX-WS 2.2.0.2. Läs mer >>

Rena kommandoradsapplikationer i Java kanske inte hör till vanligheterna nu mera, men det finns tillämpningar. Jag håller för tillfället på med ett sådant program. Det är en slags (av prestandaskäl) multitrådad övervakningsapplikation. Varje tråd ligger och pollar en databas efter något att arbeta med i ganska täta (några sekunders) intervall. När tråden hittar något att processa, så pratar den bl.a. JDBC med en stordatorapplikation.

Denna typ av beteende skulle vara ganska svårt att få till inom ramen för en appserver. Att starta trådar är ju inte aktuellt. Att använda Quartz eller ha ett cron-jobb som anropar en EJB via wget eller liknande skulle vara möjligt men verkar lite krystat, speciellt då den pollar så pass ofta.

En vanlig Java-applikation fick det bli, således. Vad bör man tänka på när man skriver en sådan applikation? Den är ju nästan som en slags server, som skall köra kontinuerligt. Den får inte gå ner så lättvindigt och den kommer sannolikt köra på en Linuxburk i ett serverrum någonstans utan något egentligt användargränssnitt. Här kommer således några tips för den standalone-inriktade.
Läs mer >>

Två bra verktyg för att övervaka sin jvm är VisualVM och JConsole. Båda verktygen är enkla att använda och så länge man vill övervaka en jvm på sin lokala maskin så är det inga konstigheter. Men i verkligheten så vill man förmodligen övervaka någon jvm på någon server och det lär det finnas brandväggar i vägen för att krångla till det ännu mer. Läs mer >>

Escenic är ett norskt företag som utvecklar diverse moduler som tillsammans bildar ett Content Management System (CMS), det vill säga ett publiceringssystem eller webbpubliceringssystem. Meningen och nyttan med dessa är att de tillåter att personer utan programmeringskunskaper själva kan kontrollera innehållet på en (ofta omfattande) webbplats – det vill säga skapa nytt innehåll, redigera eller ta bort gammalt innehåll, lägga upp bilder, osv.  Det finns ett antal olika javabaserade publiceringssystem på den svenska marknaden, där de stösta utvecklas av Escenic och ett annat företag som heter Polopoly. Escenics system används idag av många dags- och kvällstidningar, bland annat Aftonbladet, Svenskt Näringsliv och Svenska Dagbladet. Läs mer >>

Detta inlägg ingår i serien Spring från början och kommer att behandla det transaktionsstöd som finns i springmodulen spring-tx.

Transaktioner är ett sätt att hålla ihop en eller flera operationer. Typiskt gäller principen ”allt eller inget” vilket betyder att alla operationer som ingår i en transaktion ska exekveras utan fel för att transaktionen ska gälla. Det vanligaste fallet är databastransaktioner där exempelvis flera skrivningar måste exekveras utan fel innan en så kallad commit genomförs. Ett exempel på detta är det klassiska bankkontoexemplet med överflyttning av pengar från ett konto till ett annat. En överflyttning sker genom att ett uttag först sker från ett konto och sedan insättning på ett annat konto. Bägge operationerna måste lyckas, annars ska transaktionen inte gälla det vill säga att man ”rullar tillbaka” transaktionen via en så kallad rollback.

Spring erbjuder på ett enhetligt sätt stöd för att kunna hantera transaktioner av olika slag som till exempel JTA, JDBC, Hibernate, JPA och JDO. Transaktionsstödet kan användas på två sätt, deklarativt eller programmatiskt. Det deklarativa sättet är det absolut vanligaste och innebär att metadata kring transaktionslogik inte ligger inbäddad i den faktiska javakoden utan enbart finns deklarerad ”utanför” javakoden via metadata. Metadata kan antingen bestå av externa XML-filer eller annotationer och påverkar alltså inte javakoden, den är så att säga non-intrusive.

Läs mer >>

Sida 1 av 512345