Poster taggade med ‘intellij’

Under några månaders tid har jag stört mig på att Ubuntu återställer tangentbindningar som jag gjort när datorn bootas om. T.ex. så krockar Ubuntus Alt+F7 Move Window med Intellijs IDEAs find. Det verkar vara en bug i 12.10 och 13.04 som introducerade detta.

Som temporär lösning på problemet har jag lagt följande i filen $HOME/.gsettings som jag sedan läser in i $HOME/.bashrc (tidigare skrev jag att man kunde lägga inläsningen i .profile istället, men det verkar som att Ubuntu återställer gsettings efter att .profile körts).

# Check what bindings are available
# gsettings list-recursively  |grep key|less

gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings move-to-workspace-left "['<Shift><Control><Alt>Left']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings move-to-workspace-right "['<Shift><Control><Alt>Right']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings move-to-workspace-up "['<Shift><Control><Alt>Up']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings move-to-workspace-down "['<Shift><Control><Alt>Down']"

gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-to-workspace-left "['<Control><Super><Alt>Left']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-to-workspace-right "['<Control><Super><Alt>Right']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-to-workspace-up "['<Control><Super><Alt>Up']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-to-workspace-down "['<Control><Super><Alt>Down']"

gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.media-keys screensaver '<Super>l'
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings begin-move "['<Super>F7']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings begin-resize "['<Super>F8']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings show-desktop "['<Super>d']"

gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings toggle-shaded "['disabled']"
if [ -f "$HOME/.gsettings" ]; then
    . "$HOME/.gsettings"
fi

Det finns nu en open-source variant av IntelliJ. Det finns en del begränsningar i den, och när man läser listan förstår man att Jetbrains fortfarande hoppas få in licenspengar från stora kunder: Perforce-stödet (typiskt storprojekts/storföretags-SCM) är ett exempel. Men ändå!

Vi på Cygni som gillar IntelliJ måste förstås kontra när vi ser sådana här bra Eclipse-tips på bloggen.

Jag kom därvidlag att tänka på s.k. Live Templates i IntelliJ. De är en slags kortkommandon som är kopplade till parametriserade kodsnuttar.

Om man trycker Ctrl+J när man är i en Java-fil, så får man se något i den här stilen:

Listan över Templates
Listan över Templates

Man kan begränsa listan genom att skriva en del av ett kortkommando (t.ex. ”it”) innan man trycker Ctrl+J. Efter ett tag lär man sig förstås kortkommandona utantill – då är det bara att skriva ”itar” eller vad det nu är och sedan trycka Ctrl+J så får man sin kodsnutt.

Detta vore inte så märkvärdigt om det inte vore för det faktum att man kan skapa sina egna Live Templates.

Läs mer >>

För ett tag sedan så skrev jag en liten intro till Grails, och då använde jag version 1.0RC1, nu har äntligen Grails 1.0 släppts. Mer kan läsas här och du kan ladda ner Grails här.

Personligen så gillar jag Grails, men för att jag verkligen skall sugas in så krävs det betydligt bättre IDE stöd. Jag har iof bara testat stödet i Eclipse, men det suger. Vad jag har läst så skall IntelliJ:s stöd vara rätt kasst oxå. Det sägs att nästa version av NetBeans skall ha stöd för Grails (pluginer för Groovy och Grails började utvecklas till NetBeans i november -07), förhoppningsvis kommer det att vara bra. Men visst tusan vore det skoj att få vara med i ett ”riktigt” projekt som använder Grails…

JRuby — Java-implementationen av programspråket Ruby — verkar ha uppnått en oerhört viktig milstolpe: den senaste betaversionen, JRuby 1.1beta1, är nu lika snabb eller snabbare än standardimplementationen av Ruby. Ok, det är visserligen bara en beta-version men det lovar mycket gott inför nästa release, och JRuby-tåget har ångat på i stabilt hög fart den senaste tiden så det skulle förvåna mig om inte den riktiga 1.1-releasen släpps om inte allt för länge.

Vad innebär då detta för oss som huvudsakligen befinner oss i Java-världen?

Om JRuby fortsätter förbättra sin prestanda (vilket jag känner mig övertygad om att de kommer att göra, med tanke på vilka framsteg de gjort det senaste året) så kommer snart JRuby i praktiken bli den dominerande plattformen att utveckla och produktionssätta Ruby-applikationer på. Det innebär att hela Ruby-communityn, och framför allt kanske hela Ruby on Rails-communityn kommer att flytta in och bli sambo med oss i Java-huset. Jag förväntar mig mycket bra saker från den korspollineringen:

  • Verktygen kommer att bli bättre, både för Java- och Ruby-utvecklare. Ruby behöver ännu mer mogna IDE-funktioner (vilket i och för sig redan är på god väg att utvecklas i såväl Eclipse, NetBeans och IntelliJ). Java, å sin sida, kanske kan komma att dra nytta av grejer som Capistrano och Rake.
  • Det kommer att vara ett okontroversiellt alternativ även för Java-utvecklare att välja Ruby on Rails som webbplattform, så länge som applikationen passar för det.
  • Rails-applikationer kan, förpackade i war-filer, deployas och administreras sida vid sida med Java EE-applikationer utan konstigheter.
  • Det kommer att bli naturligt för Java-applikationer att använda Ruby som skriptspråk eller DSL:er för avancerade användare.

Coola grejer hela vägen!

Nyheten att JDeveloper 10g ska släppas gratis är några dagar gammal, men jag får väl skylla på midsommar och andra icke-nörd-händelser som också tar ens fokus ibland…

Kommentaren från Oracle om att dom ”inte ser Eclipse som en konkurrent” har jag dock svårt att ta på allvar… Det måste vara oerhört tufft att ta betalt för ett Java-IDE med så tunga open source-spelare som Eclipse (och, visst, NetBeans också) att slåss med! Jag har visserligen hört mycket gott om IntelliJ IDEA, men i praktiken är det Eclipse som gäller på så gott som alla ställen jag känner till.