Poster taggade med ‘admin’

Sida 1 av 212

Escenic är ett norskt företag som utvecklar diverse moduler som tillsammans bildar ett Content Management System (CMS), det vill säga ett publiceringssystem eller webbpubliceringssystem. Meningen och nyttan med dessa är att de tillåter att personer utan programmeringskunskaper själva kan kontrollera innehållet på en (ofta omfattande) webbplats – det vill säga skapa nytt innehåll, redigera eller ta bort gammalt innehåll, lägga upp bilder, osv.  Det finns ett antal olika javabaserade publiceringssystem på den svenska marknaden, där de stösta utvecklas av Escenic och ett annat företag som heter Polopoly. Escenics system används idag av många dags- och kvällstidningar, bland annat Aftonbladet, Svenskt Näringsliv och Svenska Dagbladet. Läs mer >>

EJB 3.0 är den nu gällande versionen av Java Enterprise Beans(EJB) arkitekturen som ingår i Java EE 5. Syftet med EJB 3.0 är att förbättra arkitekturen för EJB och minska komplexiteten för utvecklaren av EJB applikationer. Detta innebär tex följande förbättringar:

 • Annoteringar, det finns ett gäng med annoteringar som man kan använda sig utav för att förenkla arbetet. Dessa annoteringar minskar antalet klasser och interface som man måste skapa och man behöver inte skapa någon deployment descriptor (om man inte vill).
 • Defaulta värden, man skall slippa specifiera en massa vanliga förväntade beteenden och krav från EJB-containern.
 • Inkapsling av beroenden och JNDI åtkomst via annoteringar och dependency injection (DI)
  Businessinterfacet för en sessionsböna kan vara ett vanligt Java-interface, det behöver inte vara av typen EJBObject, EJBLocalObject eller javax.rmi.Remote
 • Home-interfacet behövs inte längre för sessionsbönor.
 • Minskning av krav av användning av checked exceptions
 • En interceptor funktionalitet finns för sessions- och message-driven-bönor.
 • Entitetsbönor har fått en helt egen specifikation, Java Persistence API (JPA), är numera vanliga POJO’s.

Det finns ett par olika typer av EJB:er, sessionsbönor och message-driven-bönor. Sessionsbönorna kommer i två olika smaker, Stateless och Stateful. Entitetsbönorna har ju som sagt ersatts med JPA entiteter. Jag tänkte gå igenom dessa med små korta exempel. Läs mer >>

Den här artikeln är en introduktion till distribuerade versionshanteringsverktyg i allmänhet, och till git i synnerhet. Den kommer att ge en översikt av de grundläggande kommandona för att komma igång och jobba med verktyget. Jag kommer också beröra de anledningar, som jag ser det, som gör att git och andra distribuerade verktyg är överlägsna de traditionella. Artikeln läses med fördel från början till slutet, men du kan naturligtvis hoppa direkt till avsnittet om olika sätt att jobba med git, om du vill.

Läs mer >>

Fastän man inte är en Linux-admin så är det inte helt ovanligt att man hamnar i situationer där man måste knacka ihop ett eller flera skript som gör något smart och nyttigt. Om du då är som mej och måste sitta och googla en massa för att lyckas få skriptet att göra den enklaste grejen så är det här tipset kanske något för dej. Jag tänkte visa hur enkelt det är att använda sig utav Groovy när man skriver sina shellskript. Läs mer >>

När man specar en webbapplikation är det sällan som säkerhetsaspekterna tas med explicit. Det kan lätt betraktas som ”Någon Annans Problem”: systemadministratören ska se till att brandväggen är på plats, IT-ledningen bestämmer om lösenordspolicy etc. Men i slutänden är inget av detta relevant om applikationen som körs är full av hål, och då är det svårt att skylla ifrån sig. Man måste istället vara påläst om vilka attacker som ofta förekommer och ta aktiva åtgärder för att stoppa dem.

Jag tänkte att vi skulle ta en titt på de vanligaste hålen i webbapplikationer, och hur man kan göra för att täppa till dem.

Läs mer >>

Grails är ett webbramverk som är designat för hög produktivitet. Det gör precis som Ruby On Rails och satsar på konventioner framför konfiguration. Detta förenklar och snabbar upp utveckling betydligt. Under motorhuven så använder sig Grails av bland annat Spring, Hibernate, SiteMesh, Ant, Log4j. Grails är baserat på Groovy, som är ett objektorienterat dynamiskt skriptspråk som är baserat på Java platformen.

Läs mer >>

JRuby — Java-implementationen av programspråket Ruby — verkar ha uppnått en oerhört viktig milstolpe: den senaste betaversionen, JRuby 1.1beta1, är nu lika snabb eller snabbare än standardimplementationen av Ruby. Ok, det är visserligen bara en beta-version men det lovar mycket gott inför nästa release, och JRuby-tåget har ångat på i stabilt hög fart den senaste tiden så det skulle förvåna mig om inte den riktiga 1.1-releasen släpps om inte allt för länge.

Vad innebär då detta för oss som huvudsakligen befinner oss i Java-världen?

Om JRuby fortsätter förbättra sin prestanda (vilket jag känner mig övertygad om att de kommer att göra, med tanke på vilka framsteg de gjort det senaste året) så kommer snart JRuby i praktiken bli den dominerande plattformen att utveckla och produktionssätta Ruby-applikationer på. Det innebär att hela Ruby-communityn, och framför allt kanske hela Ruby on Rails-communityn kommer att flytta in och bli sambo med oss i Java-huset. Jag förväntar mig mycket bra saker från den korspollineringen:

 • Verktygen kommer att bli bättre, både för Java- och Ruby-utvecklare. Ruby behöver ännu mer mogna IDE-funktioner (vilket i och för sig redan är på god väg att utvecklas i såväl Eclipse, NetBeans och IntelliJ). Java, å sin sida, kanske kan komma att dra nytta av grejer som Capistrano och Rake.
 • Det kommer att vara ett okontroversiellt alternativ även för Java-utvecklare att välja Ruby on Rails som webbplattform, så länge som applikationen passar för det.
 • Rails-applikationer kan, förpackade i war-filer, deployas och administreras sida vid sida med Java EE-applikationer utan konstigheter.
 • Det kommer att bli naturligt för Java-applikationer att använda Ruby som skriptspråk eller DSL:er för avancerade användare.

Coola grejer hela vägen!

Denna artikel beskriver den populära opensourcekomponenten Hibernate. Hibernate är ett s.k. Object Relational Mapping (ORM) verktyg som används för att möjliggöra persistens. Hibernate är ett av de mest aktiva och populära javaprojekten på Sourceforge och kommer garanterat dyka upp mer och mer i javabaserad systemutveckling framöver. Läs mer >>

I denna avslutande del i min artikelserie beskriver jag det slutliga elddopet för mitt försök att implementera en design där persistensmekanismen kan bytas ut utan att klientkoden behöver skrivas om.

Ambitionen var att flytta persistenshantering till en J2EE-server och ge webappen tillgång till denna via en fasad i form av en sessionsböna. Servern jag valde var JBoss 4.0, en open-source server, flitigt använd av Javautvecklare och med en ökande marknadsandel.

Läs mer >>

Sida 1 av 212