HemCygnibloggenTekniktester på Cygni

Tekniktester på Cygni

Cygnis ambition är att vara den bästa arbetsgivaren för en skicklig systemutvecklare. När vi rekryterar har vi valt att vara oerhört selektiva och bara växa när vi träffar en person som vi är helt säkra på. Vår filosofi är att Cygni har råd att tacka nej till en potentiell stjärna men vi har inte råd att anställa en person som inte möter våra kompetenskrav eller som har fel attityd eller värderingar.

På Cygni brinner vi för teknik och systemutveckling. I vår rekryteringsprocess är personlighet och konsultmässighet avgörande men vi tillämpar även det som många kallat branschens hårdaste tekniktester. Programmering är extremt viktigt för oss, för att passa in på Cygni måste du ha ett genuint intresse av att programmera och att skriva bra och hållbar kod. Alla konsulter sitter nära koden – detta gäller oavsett om du jobbar som systemutvecklare, systemarkitekt eller scrum master. Vi snackar kod, vi delar kod, vi andas kod.

Det är många som är nervösa inför teknikintervjun. Skillnaden på att koda ett problem i din favorit-IDE hemma i vardagsrummet kontra att koda på en whiteboard i en rekryteringssituation är extremt stor och jag gör allt för att kandidaten ska känna sig avslappnad. Jag brukar be kandidaten att ta med sin egen dator med sin egen utvecklingsmiljö för att allt ska gå så smärtfritt som möjligt.

Jag tror inte på att ställa kuggfrågor eller att be rekryten implementera onödigt avancerade algoritmer. Jag tycker att det är viktigare att testa andra aspekter såsom kandidatens förmåga att skriva ”clean code”. När du som kodare lämnar ifrån dig kod kommer horder av andra utvecklare någon gång interagera med din kod så därför måste koden vara ”clean”, korrekt och förvaltningsbar.

Något annat jag brukar kolla på under teknikintervjun är hur kandidaten arbetar med olika verktyg – använder kandidaten smarta kortkommandon, debugger, autoformatering, refaktoriseringsstöd osv. Utvecklingsmiljön är bland de absolut viktigaste verktygen för en utvecklare och om du behärskar denna blir du betydligt mer produktiv.

Att tänka på

Till dig som ska gå igenom Cygnis kodtester vill jag ge några tips.

 • Var säker på att du förstår de uppgifter som du ska lösa

  Ställ frågor om något är oklart. Systemutveckling handlar mycket om kommunikation med kravställare, andra utvecklare, testare, projektledare osv så fråga på bara.

 • Bryt ned problemet i hanterbara delar

  När du ska lösa ett programmeringsproblem kan det ingå delar som du inte behärskar, API:er som du inte känner till eller algoritmer som du inte kan utantill. Skapa vettiga abstraktioner och dela upp problemet i mindre hanterbara delar. Att kunna detta är en extremt viktig egenskap hos en duktig programmerare tycker jag.

 • Tänk högt

  Jag vill att du tänker högt och berättar vilken lösning du tänker implementera. Detta påminner mycket om parprogrammering och om jag känner att du är på väg åt fel håll så kommer jag att hjälpa dig att hitta rätt i uppgiften. Om du tar genvägar eller programmerar ”fullösningar” under våra tekniktester så är det okej men då vill jag veta när och varför du gör det samt hur du skulle ha gjort om du haft mer tid.

 • Skriv testbar kod

  Kod som inte är testbar eller som inte har några tester är inte bra produktionskod. Jag förväntar mig att du testar all kod och att du driver fram koden genom TDD.

Frågor

Jag tänkte avsluta med att ge dig några av de frågor jag garanterat kommer att ställa under intervjun. Om du gjort din research och läst detta inlägg kommer att få några extra plus i min bok.

 • Vad händer när följande JS-kod exekveras – kan du förklara varför?
 • Vad är det för skillnad på JS-operatorerna ”==” och ”===”?
 • Tänk dig att du vill sortera en kollektion av strängar i bokstavsordning. Dessutom vill du ta bort alla duplicerade strängar – vilken datatyp i Java passar bra för ändamålet?
 • Nämn minst 5 sätt att minska laddningstiden för en sida (faktisk eller upplevd laddningstid)?

Lycka till på intervjun!

Skrivet av

Är du nästa stjärna?

På Cygni passar du både om du har arbetslivserfarenhet sedan tidigare eller om du är på väg ut i arbetslivet. Om du vill jobba i digitala projekt med branschens bästa konsulter inom frontend, fullstack, mobilt och UX/design hoppas vi att du ansöker via våra jobbannonser nedan, vi söker kontinuerligt efter nya stjärnor!

Läs mer om hur det är att vara frontendutvecklare på CygniLäs mer om hur det är att vara fullstacksutvecklare på CygniLäs mer om hur det är att vara mobilutvecklare på CygniLäs mer om hur vi jobbar med UX och designLäs mer om Cygnis traineeprogram

Träffa några av våra konsulter

Cygnibloggen